L’Ajuntament de Serra inicia les obres de restauració de la torre de l’Ermita (s. IX), monument de l’època andalusí que està declarat Bé d’Interés Cultural i que es troba en la part alta del casc urbà, junt al calvari i l’ermita que li dona nom. Esta intervenció suposa un pas més en la recuperació del patrimoni monumental del municipi que va començar l’any passat amb la restauració exterior de la torre del Senyor.
L’obra es realitza en una fase d’execució i ha començat amb el buidat interior de la torre i la realització de prospeccions arqueològiques tant en l’interior com en l’exterior de la mateixa. Este estudi arqueològic permetrà determinar amb exactitut l’origen de la torre i la reconstrucció dels forjats interiors. Es suposa que la torre, degut a les dimensions de la seua base, arribà a tindre tres nivells.
A l’obra de consolidació dels murs, s’unirà una intervenció paisatgística de l’entorn de la torre i de l’ermita mitjançant un mur de mamposteria i la plantació d’espècies arbustives autòctones. A més a més, s’instal·larà mobiliari urbà i es procedirà a una millor il·luminació del BIC. També està prevista la musealització del monument amb panells sobre la història i restauració, intervenció que es completa amb les maquetes de l’obra i entorn que estan exposades a la Casa Consistorial.
L’actuació suposa una inversió propera als dos-cents mil euros que es finançaran amb dos subvencions: 116.215,64 es sufragan a través de la Diputació de València amb el programa IFS i la resta, 81.842 € des del Fons Europeu per al Desenvolupament Regional, gestionat per la Generalitat Valenciana. “Volem ficar en valor el ric patrimoni arquitectònic amb què comptem i que complemente la nostra oferta turística de naturalesa” comenta l’alcaldessa, Alicia Tusón. Serra és coneguda per estar situada al cor de la Serra Calderona, però el patrimoni monumental és el gran desconegut. “Volem recuperar el nostre patrimoni monumental i que es convertisca en un important generador de prosperitat” afegeix l’alcaldessa.
La intenció del consistori presidit per Tusón és continuar recuperant tot el patrimoni monumental amb què compta la localitat. Una recuperació que va començar amb la restauració exterior de la torre del Senyor, al centre del casc urbà i continuarà amb la interior, per a la que ja se tenen 50.000 euros de la Diputació de València. Juntament a este dos torres, el municipi també compta amb les de Ria i Satarenya, també d’època andalusí i situades als voltants del municipi. Totes elles també formaven part del sistema defensiu del castell de Serra.